Crunchy OREO-taart

Ingrediënten voor 1 grote taart, 4 lagen
429 gr bloem
265 gr (superfijne) suiker
1/2 theelepel zout
3 theelepels bakpoeder
375ml melk125 ml plantaardige olie
125 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 eetlepels Griekse yoghurt (kan worden vervangen door zure room)
1 theelepel vanille-extract
2 grote eieren (120 gr)
400 gr Oreo’s  (grof gehakt)

Decoratie
100 gr Oreo’s om de buitenkant van de taart te versieren
2 delen Zwitserse meringue botercrème
100 g gemalen Oreo’s

Vulling naar keuze! Enkele suggesties: chocoladeganache met gehakte Oreo’s, frambozengelei, chocoladebotercrème, chocolademousse …

Voorbereiding 
Verwarm de oven voor op 160 graden en haal de gekoelde ingrediënten uit je koelkast.
Vet je springvormen (2) alvast in met boter (best ook even bebloemen). Uiteraard mag je ook een bakspray gebruiken!

Aan de slag!
Doe de ‘droge’ ingrediënten in een kom: de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout. Mix een paar  minuten op lage snelheid. Voeg de (zachte!) boter toe en mix tot het geheel een zandachtige structuur heeft.

Voeg de melk, de olie, de Griekse yoghurt, de eieren en het vanille-extract toe en meng op middelmatige snelheid tot de droge ingrediënten niet meer te onderscheiden zijn. Voeg de gehakte Oreo’s toe en spatel ze voorzichtig onder het beslag.

Verdeel het beslag over je 2 ingevette vormen en bak de taarten ongeveer 45 minuten. Niet elke oven bakt even snel, dus doe even de tandenstokertest. Komt een tandenstoker of satéstokje proper uit je taart, dan is ie klaar.

Laat de taarten goed afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Ze moeten volledig afgekoeld zijn vóór je ze kan snijden.
TIP: maak je taarten de dag op voorhand en laat ze afkoelen in de koelkast!

Decoreren maar!
Snij de taarten doormidden, zodat elke taart uit 2 delen bestaat. In totaal heb je dus 4 lagen.
TIP: voelen je taarten wat droog aan? Giet er wat suikersiroop over en laat intrekken. Het geeft je taart meteen wat sappigheid én zorgt ervoor dat je taart langer vers blijft. Win-win!

Tijd om je taart op te vullen en te stapelen. Oreo’s gaan goed samen met chocolade en rood fruit, opties genoeg dus voor die vulling!

Taart gevuld en gestapeld? Tijd om de taart te versieren. Daarvoor heb je eerst een ‘crum coat’ nodig: een dun laagje crème (botercrème, chocoladeganache …) om de kruimels van je taart vast te smeren. Voor deze taart gebruik ik mijn Zwitserse meringue botercrème, gemengd met 100 gr verkruimelde Oreo’s. Zet de taart nu minstens 1 uurtje in de koelkast. De botercrème hou je best uit de frigo.

Voeg na een uurtje een nieuwe laag crème toe, best met een spatel. Wees maar kwistig, want de overtollige crème schraap je er toch weer af, met een taartschraper.

Zijn je zijkanten en de bovenkant van je taart glad? Dan kan je de taart decoreren met de gehakte Oreo’s. Ik ‘plak’ enkel Oreo’s vast tegen de onderkant van de taart, van onder naar boven, van groot naar klein.
Klaar met decoreren? Zet je taart dan opnieuw een uurtje in de koelkast.

Om mijn taart af te werken, heb ik wat slagroomtoefjes op mijn taart gespoten. Dit is uiteraard helemaal optioneel!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *