Zwitserse meringue botercrème

Zwiterse meringue botercrème smaakt minder naar boter dan gewone botercrème. Het glanst ook iets meer. Ideaal om taarten af te smeren, te vullen én om lekkere toefjes mee te spuiten (op taarten én cupcakes).

Ingrediënten, voor 1 grote taart ( 2 gevulde springvormen)
200 gr eiwitten
250 gr kristalsuiker
450 gr ongezouten boter (heel zacht)
1 theelepel vanille-extract

Voor chocoladecrème: 2 eetlepels cacaopoeder

Aan de slag!
Vul een middelgrote pot met een bodempje water. Laat het zachtjes koken.

Scheid de eiwitten van de dooiers in een grote, heel propere, glazen of metalen mengkom. We hebben alleen het eiwit nodig voor dit recept, zodat je de eidooiers opzij kunt zetten voor een ander recept. Voeg je suiker toe aan de eiwitten en gebruik een garde om ze te mengen.

Zet je kom met eiwitten en suiker op de pan met kokend water. Het is belangrijk dat je kom niet rechtstreeks in contact komt met het water, anders wordt de kom te warm en krijg je een soort roerei. Niet de bedoeling!
Blijf het mengsel zachtjes kloppen met de garde, zo lost de suiker langzaam op en krijgt het eiwit net genoeg warmte zodat je het veilig kan opeten.

De beste manier om te controleren of al de suiker is opgelost, is door en beetje van het mengsel door 2 vingers te laten lopen en wat te voelen. Voel je geen korrels meer, dan kan je het mengsel van het vuur halen. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Giet het eiwitmengsel in een mengkom en laat je mixer een 5-tal minuten mixen op hoge snelheid (met het garde-hulpstuk).  Je mengsel moet stijf worden en glanzend, doordat het afkoelt.

Voeg nu je boter toe, 1 eetlepel per keer. Laat de mixer ondertussen gewoon verder mixen op hoge snelheid. Geen paniek, het mengsel lijkt te schiften, maar dat is volkomen normaal. Als al je boter toegevoegd is, voeg je het vanille-extract toe. Als je chocoladeboterroom maakt, voeg je ook het cacaopoeder toe.

Nu vervang je je garde door je platte menghaak en laat je het mengsel even draaien op lage snelheid om in te mixen. Daarna zet je je mixer nog even op hoge snelheid, voor een 3-tal minuten.


Ga je de crème dezelfde dag gebruiken? Zet ‘m dan op een koele plaats, uit d zon, maar niet in de koelkast. Bewaren kan in een luchtdichte pot, in de koelkast maximaal 3 dagen en in de diepvries maximaal 1 maand. Voor gebruik enkele minuten laten mengen, met de menghaak. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top