American cookies (chocolate chip cookies)

Ik kreeg deze koekjes (uit een pakje, ik moet eerlijk zijn) voorgeschoteld na een dagje school, met een glas melk. Dat is nu al een dikke 20 jaar geleden, maar de liefde voor American Cookies is nog steeds even groot!

Ingrediënten (voor +/- 24 koekjes)
550 gram bloem (gewone bloem)
1 zakje bakpoeder
250 gram boter (koelkastsmeerbaar)
180 gram witte suiker
180 gram bruine suiker (mag ook blonde kandijsuiker zijn)
1 zakje vanillesuiker
2 stuks grote eieren
350 gram zwarte chocolade in kleine stukjes (of bakchocolade)
snuif zout

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190°C en haal je boter uit de koelkast

Aan de slag!
Doe de bloem, het zakje bakpoeder en het snuifje zout in een kom.
Klop (in een andere, grote kom) de boter met de witte suiker, de bruine suiker en de vanillesuiker tot een romig mengsel. Dat duurt toch wel een dikke 5 minuten.
Voeg de eieren 1 per 1 toe en klop het mengsel stevig na elk ei. Daarna voeg je beetje per beetje het bloemmengsel toe (best door een zeef!). Klop op de laagste stand, anders hangt de bloem overal!

Als laatste voeg je de chocoladestukjes toe. Die kan je best zelf mengen met een lepel of een spatel.

 

 


Om de ronde, dikke vorm van een American Cookie te verkrijgen, is het belangrijk dat je deeg koud is (dat de boter dus terug wat harder geworden is). 

Anders loopt je deeg uit op de bakplaat. Ik maak nu balletjes van het deeg en zet ze zo in de koelkast. Laat de balletjes zeker een halfuur rusten, voor je ze op een met bakpapier beklede bakplaat legt.

Bak de koekjes een 10-tal minuten op 190°C. Laat ze even uitharden op de plaat en leg ze daarna op een rooster, om volledig af te koelen. Laat ze zeker niet langer in de oven, het is logisch dat ze (warm) nog een beetje slap aanvoelen. 

Smullen maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *