Brownies om duimen en vingers bij af te likken!

Ik geef het toe: het is een calorieBOM en waarschijnlijk kan je het maar moeilijk bij 1 stukje houden, maar deze brownies zijn écht de moeite waard!

Ingrediënten
185 gr ongezouten boter, in blokjes
185 gr donkere chocolade (smeltchocolade, neem goede kwaliteit!!)
85 gr zelfrijzende bloem
40 gr cacaopoeder
3 grote eieren
275 gr cassonade-suiker (blonde kandijsuiker of ‘kinnekessuiker’)
50 g witte chocolade
50 g melkchocolade

Aan de slag!
Doe de boter en de pure chocolade in een kom. Smelt het mengsel au bain-marie (De kom mag het water niet raken, dan zou de chocolade kunnen verbranden. Het mengsel moet smelten door de stoom van het kokende water). 

Laat het gesmolten mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm ondertussen de oven voor: met ventilator op 160 °C, zonder ventilator 180 °C. Bereid ook al je bakvorm voor door een stuk bakpapier op de bodem te leggen en de randen in te boteren en in te bloemen.

Zeef de bloem en het cacaopoeder in een aparte kom. Zorg dat er geen klonters meer overblijven. Hak ook de overige chocolade in stukjes, zowel de witte als de melkchocolade.

Als je chocolademengsel afgekoeld is (kamertemperatuur!) kan je verdergaan met het recept.
Mix de eieren met de blonde kandijsuiker. Dat doe je best met een keukenrobot of een handmixer, want je moet een kleine 10 minuten ‘vollenbak’ mixen. Het mengsel moet er uitzien als een milkshake: romig en verdubbeld qua volume. Als je graag je armspieren traint, mag je natuurlijk ook manueel kloppen 🙂

Giet het afgekoelde chocolademengsel over de schuimende mousse en meng voorzichtig met een rubberen spatel. Handle with care, want je moet mengen, maar je wil zeker niet al de luchtigheid eruit duwen.

Doe dan het gezeefd cacao-bloemmengsel bij het beslag. Ook hier is de regel: spatelen met liefde en geduld! En op tijd stoppen! Zo gauw je geen restje bloem meer ziet, doe je de gehakte chocolade erbij. Lichtjes omroeren en de oven in, voor 25 minuten.

Open na 25 minuten de over en schud even met het bakblik. Als de brownie in het midden nog ‘wiebelt’, moet ie nog een paar minuutjes verder bakken. Dit kan ineens snel gaan, dus blijf in de buurt!

Laat de brownie volledig afkoelen in de vorm!
In een goed afgesloten doos blijven ze een dikke week goed, in de diepvries een maandje. Smakelijk!

PS: Deze brownies zijn extra lekker als je ze overgiet met een karamelsaus. En wat wil het toeval, ook daar heb ik een topreceptje voor!

PS 2: Ook een echte aanrader: Als je brownie een 20-tal minuten gebakken heeft, strooi er dan wat zeezout over en laat verder bakken. Zout en chocolade: match made in heaven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top