Smeuïge chocoladecake

Deze chocoladecake smelt in je mond. Hij is sappig en vol van smaak. En toch luchtig, zodat je misschien nog een tweede stukje kan eten 🙂
Deze cake is de ideale basis voor een stapeltaart, maar ook met alleen wat ganache (ik geef je 2 lekkere opties) is ie om te smullen!

Ingrediënten
240 gr pure chocolade, bij voorkeur 70% cacao, in stukjes gebroken
385 gr fijne suiker
250 gr ongezouten boter, in blokjes
312 ml melk (halfvol of vol)
63 ml plantaardige olie (ik gebruik zonnebloemolie)
2 grote eieren (120 gr)
45 gr cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder
265 gr bloem

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 160 °C (convectie) of op 180 °C  (geen ventilator). en beboter en bebloem een springvorm.

Zet een pannetje op een laag vuur, met de suiker, de boter, de helft van de melk en de chocolade. Roer tot de boter en de chocolade gesmolten zijn en de suiker opgelost is. Laat het mengsel zeker niet koken!!
Giet het chocolademengsel in een kom en klop de olie en de resterende melk erdoor. Dit kan met een (hand)mixer (opzetstuk garde) of zelfs met een gewone garde. Klop daarna de eieren eronder, tot ze volledig opgenomen zijn.

Zeef het cacaopoeder, het bakpoeder en de bloem rechtstreeks in de kom en klop tot een gladde massa. Als er hier en daar nog een klein klontertje inzit, is dat zeker geen probleem.

Giet het beslag in je bakvorm en bak de cake ongeveer 45 minuten. Check na 40 minuten eens met een tandenstoker, want niet iedere oven bakt even snel of even traag. Als je tandenstoker proper uit je cake komt, is ie klaar.

Laat je cake een kwartiertje afkoelen in de vorm en haal daarna de zijkanten van je vorm eraf. Laat je cake nu volledig afkoelen.

Ganache

De cake is zonder ganache al superlekker, maar een extra laagje maakt het net een tikkeltje beter. Omdat ik zelf moeilijk kan kiezen tussen een ‘gewone’ chocoladeganache en een Nutella ganache, geef ik hier beide recepten prijs.

Chocoladeganache
50 gr ongezouten boter – op kamertemperatuur
200 gr pure chocolade
1 dl volle room
eventueel 2 à 3 koffielepels melk (halfvol of vol)

Doe de chocolade en de boter in een glazen of metalen kom.
Zet de room in een pannetje op een middelhoog vuur. Als het op het punt staat te sudderen, haal de pan dan van het vuur – laat het zeker niet koken!
Giet de room over de chocolade, zorg ervoor dat alle chocolade bedekt is met room en dek de kom af (met een omgekeerd bord).  Roer na een 5-tal minuutjes de chocolade flink door tot een gladde massa. Vind je het mengsel iets te vast, dan kan je er altijd een beetje melk bijdoen.
Zet de kom in de koelkast, voor een halfuurtje. Ga af en toe eens kijken, want mijn koelkast staat misschien kouder of warmer dan die van jou. Als de chocolade een pasta geworden is (zoals speculoospasta of pindakaas), dan kan je beginnen smeren!

Nutella ganache
330 gr Nutella
200 gr donkere chocolade, gesmolten, afgekoeld

Smelt de chocolade: ofwel in de microgolf voor telkens 30 seconden tot alles gesmolten is, ofwel au bain-marie.
Doe de Nutella en afgekoelde gesmolten chocolade in een middelgrote kom en meng voorzichtig (niet met een mixer!) . Laat het mengsel op kamertemperatuur staan en roer er af en toe eens door. Ook hier moet je wachten tot de ganache de consistentie van pindakaas bereikt heeft.

Je kan de ganache strak over je taart smeren, met een spatel, maar voor mij mag het er een beetje chaotisch uitzien! Ik gebruik een koffielepeltje waarmee ik draaiende bewegingen maak. Zo krijg je die krullen in de ganache, zoals op de foto.

2 thoughts on “Smeuïge chocoladecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top