Lekkers op een stokje: cakepops

Ja, er zijn cakepop-machines. Maar ik ben oldskool! En ik geef het toe: ik lik mijn vingers ook gewoon te graag af ­čÖé

Cakepops voor beginners: de basiscake
Cakepops zijn eigenlijk kleine, ronde cakejes op een stokje. Het is dan ook logisch dat we beginnen met een gewoon cakebeslag. Deze stap kan je eventueel overslaan, want je kan ook cakepops maken met een voorgebakken cake uit de supermarkt of met overschotjes van een biscuit.

Ingredi├źnten voor de basiscake (resultaat: +/- 24 cakepops)
115 gr ongezouten boter (sojaboter mag ook)
175 gr zelfrijzend bakmeel
200 gram fijne kristalsuiker
125 ml melk
2 eieren (large)
2 theelepels vanille-extract

Voorbereiding 
Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de gekoelde ingredi├źnten uit je koelkast.
Vet je cakevorm alvast in met boter (best ook even bebloemen).

Aan de slag!
Laat de boter al even rustig mixen. De gele kleur moet witter worden. Doe daarna beetje per beetje de suiker bij de boter. Mix telkens op middelhoge snelheid, zo kunnen boter en suiker goed versmelten. Voeg 1 voor 1 de eieren toe.

IMG_1594IMG_1595

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Ik zeg ‘beetje’ en ik bedoel ook ‘beetje’. Voeg je bloem toe in minimaal 5 delen.

Als laatste voeg je de melk en het vanille-extract toe. Laat het beslag nog een dikke minuut mixen, dan krijg je een luchtig en glad beslag.

IMG_1596IMG_1599

Giet het mengsel in je bakvorm. Ga daarna niet liggen roeren in het beslag, anders bestaat de kans dat het niet meer goed zal rijzen. Bak de cake 40 minuten* in de oven op 180 graden.

Als je cake klaar is, haal ‘m dan niet onmiddellijk uit de vorm. Laat de cake een paar minuten afkoelen.
IMG_1605

Haal daarna de cake uit de vorm en zet ‘m op een rooster om volledig af te koelen.

 

*baktijd hangt altijd af van oven tot oven en van vorm tot vorm. Daarom is het belangrijk om 5 minuutjes voor de verwachtte eindtijd even met een houten prikker te controleren of je cake gaar is. Blijft er geen beslag meer hangen aan je prikker? Dan is je cake klaar! Toch wel nog wat deeg aan je prikker? Prik 5 minuutjes later nog eens!

Cakepops voor beginners: de cakepops zelf

Cake? Check! Dan kunnen we nu beginnen aan de cakepops zelf.
Balletjes rollen van een verkruimelde cake, dat lukt natuurlijk niet. Daarom heb je een soort lijm nodig, liefst eetbaar! Je kan hiervoor confituur gebruiken (lekker), maar vandaag heb ik zin in frosting, van poedersuiker en boter.

Ingredi├źnten voor de eigenlijke cakepops
je (afgekoelde) cake
125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
250 gr poedersuiker/bloemsuiker
2 theelepels melk
2 theelepels vanille-extract
kleurstof (optioneel)

Mix de boter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker. Voeg de suiker in kleine beetjes toe, anders lijkt je keuken binnen de kortste keren ondergesneeuwd! Als de frosting goed gebonden is, voeg je de melk en het vanille-extract toe. Wil je de balletjes een leuk kleurtje geven? Dan voeg je nu de kleurstof toe.

IMG_1607IMG_1608
IMG_1609

Nu even concentreren op de cake. Neem een grote kom en verkruimel de cake volledig. Om grote brokken te vermijden, wrijf je 2 grote stukken cake tegen elkaar aan. Zo verkruimelt de cake zichzelf. Beetje lui (IK! IK!): steek je cake in een hakmolen!

 

 

Spatel nu de frosting (met of zonder fancy kleurtje) voorzichtig onder de verkruimelde cake.

IMG_1610IMG_1612

Als alles goed gemengd is, kan je balletjes beginnen maken! Leg de gedraaide balletjes op een plaat met bakpapier en zet de plaat minstens 1u in de koelkast. Zo krijgt de frosting de kans om lijm te worden!

IMG_1613

Cakepops voor beginners: versieren die handel!

Ingredi├źnten voor het versieren van de cakepops
500 gr (smelt)chocolade – puur, melk en/of wit, naar keuze
24 sat├ęstokjes (of speciale cakepopstokjes)
eetbaar decoratiemateriaal (optioneel)
Smelt de chocolade au bain-marie. Is de chocolade iets te dik, voeg dan enkele druppeltjes plantaardige olie (zonnebloem of arachide) toe.

IMG_1617

 

Haal de balletjes uit de koelkast als de chocolade gesmolten is. Dip eerst de stokjes in de chocolade (ongeveer 1 à cm) en steek de stokjes in de balletjes. Laat deze chocolade uitharden (gaat snel, want de balletjes zijn koud), zo zitten de cakepops goed vast op het stokje.

 

Dip nu de cakepops op de stokjes in de gesmolten chocolade. Haal de balletjes eruit met een vloeiende, draaiende beweging, zodat de overtollige chocolade eraf drupt. Wil je de cakepops graag nog wat versieren met chocoladeschilfers of met kleurrijke bolletjes, dan moet je dat nu doen.

IMG_1621IMG_1614

Laat de cakepops uitharden, door ze in een glas/beker te zetten. Natuurlijk kan je ook piepschuim gebruiken of een plaat die speciaal bedoeld is om cakepops te presenteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *